Säkerhetsläget
De senaste åren har spionprogram, virus och trojaner ökat enormt. Det är idag en ganska hög risk att drabbas av skadlig programkod genom att bara surfa på nätet och då utan att ens besöka tveksamma hemsidor.

Vår kompetens
Vi har med åren blivit ganska erfarna vad gäller att återställa datorer och servrar som drabbats eftersom vi började redan på mitten av 90-talet och har idag ett eget viruslabb, där vi hittar nya datavirus och trojaner som ännu inte finns med på antivirusföretagens virussignaturer (antivirusuppdateringar). Vi skickar nya datavirus till de antivirusföretag som vi samarbetar med, där möjligheten att hitta och åtgärda dem kommer i efterföljande uppdateringar.

Erfarenhet
Antingen så har vi genom åren varit, eller så är vi återförsäljare för några av de största antivirusprodukterna på marknaden, och vi känner till svagheter och styrkor hos de olika programmen vi jobbar med tack vare att vi hanterar en stor mängd infekterade datorer. Vi kan uppfatta när virusstormar uppträder och kan därmed stoppa efterföljande datorer med samma typ av skadlig kod mer effektivt.

Krypterande skadlig kod med 'gisslantagande' av data; cryptowall eller cryptolocker ransomeware, fler namn finns.

Det kommer hela tiden nya rapporter om ett egentligen inte nytt malware men som är mycket lömskt. Under hösten/vintern 2015 började epost skickas som falskt utger sig att komma från postnord. Det har en bifogad fil eller innehåller en länk till nerladdning av ett virus som krypterar dokument och bilder på datorn med en kraftfull styrka på 1024 bitar eller mer och är svårt att upptäcka innan det är försent. När koden har krypterat färdigt kommer meddelande upp på datorn som ber om en lösensumma för att man ska få tillbaka sin egen data. Antivirusföretagen kämpar för att försöka hitta en permanent lösning på problemet.

Att försöka dekryptera filerna är näst intill omöjligt. De skydd som kan fungera är olika brandväggskonfigurationer och det finns programvaror som kan hjälpa. Det finns inget 100% skydd ännu. Viktigast är backup och helst onlinebackup då, med versionshantering eller arkiveringsmöjlighet över tid. Lokal backup till extern hårddisk behöver inte hjälpa då detta malware i vissa varianter tar sig dit också, till alla anslutna enheter i datorn och även till er onlinebackup. Vi har både onlinebackup i två varianter med versionshantering samt ett skyddsprogram med automatiska uppdateringar som vi rekommenderar som en extra säkerhet till befintligt antivirusprogram.

Polisviruset
Också en typ av ransomeware med ganska låg frekvens. En dator som är drabbad av äldre versioner av det så kallade polisviruset behöver inte omformateras eller ominstalleras, vi kan ta bort viruset istället. Det finns nya varianter som krypterar filer, läs mer om detta under krypterande skadlig kod

Processen
Det finns i princip två sätt att ta bort datavirus på. Det ena är att formatera om hela datorn. Det är snabbt, effektivt och tar bort allt annat också... Det andra sättet är att faktiskt leta upp problemet och att lösa det, utan att förstöra resten av innehållet i datorn, såsom bilder, dokument, epost och officeprogram som man kanske har fått förinstallerat i datorn en gång i tiden och inte längre har registreringskoden till längre, om man ens har fått en sådan från början. 

Vi behöver kanske inte säga att vi använder det andra sättet om det inte blir för dyrt i förhållande till att installera om datorn och eventuellt köpa nytt officeprogram. Bland annat har vi själva utvecklat specialprogramvara som hjälper till i jakten. Datavirusjakten pågår normalt i Vellinge. Vi kan komma på besök och jaga också, men det blir då ganska dyrt. Datorn eller servern skannas igenom med vår programvara, det tar tid och blir ganska ineffektivt om teknikern ska vänta på det.

Vad göra när drabbad?

STÄNG AV DATORN SÅ SNABBT SOM MÖJLIGT. Bärbar dator, håll strömbrytaren intryckt till datorn slocknar och dra ut strömsladden för stationär dator. Ta sedan datorn till oss, vi stoppar viruset och hjälper er att återställa data. För servrar gäller samma, stäng ner servern så snabbt som möjligt men försök att stänga genom menyerna om möjligt. Ring oss sedan.

Rutor med reklam, skanning eller allmänt konstig och långsam dator:
Ring och fråga, eller ta med datorn till serviceverkstaden i Vellinge för en felsökning. Glöm inte att ta med nätdelen för en bärbar dator (laddaren, strömsladden med låda på mitten). En stationär dator behöver vi nästan alltid enbart lådan eller tornet. Till en all-in-one dator, där själva datorn är integrerad i skärmen, hör oftast en nätdel som vi även behöver låna.

Övervakningstjänsten
Delar av skydden vi nämnt ovan ingår även i vår stora övervakningsplattform. I den kan vi hålla datorer och servrar uppdaterade med antivirus och windowsuppdateringar, kontrollera om tjänster fungerar, om det används för mycket minne, om någon hårddisk på väg att krascha mm. mm. Tom. mobiltelefoner kan vi säkra, spåra och skydda.

Ring oss, 040-420560